Att shoppa second hand

11 augusti 2020 patrick_pettersson

Det finns inget så modernt och rätt just nu som att shoppa kläder på second hand, eller ”i andra hand” om man översätter direkt till svenska. Det är kläder som någon annan ägt och burit och som nu säljs vidare. Det kan vara allt från en Chanel-dräkt till en topp från Hennes & Mauritz.

Det finns även olika typer av secondhandbutiker, med olika prislappar. Märkeskläderna är alltid dyrare än de vanliga basplaggen från de stora kedjorna. Eftersom basplagg alltid tillverkas om och om igen och är billiga att tillverka är det ingen större efterfrågan på dessa. Det är det däremot på de kläderna som är lite mer exklusiva: vintage kläderna. 

Blandat exklusiva plagg med enkla plagg

Butiken Judits second hand i Stockholm har båda delarna. Det fungerar som hos en vanlig secondhandbutik, att privatpersoner själva kommer och lämnar sina gamla kläder som de inte vill ha längre. Men personalen i sådana här lite mer exklusiva butiker åker även utanför Sverige för att inhandla kläder att sälja vidare i sin butik.

Vanligtvis håller vintagekläderna högre kvalité än de lite vanligare klassiska secondhandplaggen. Vill man ha något unikt som ingen annan har är det alltid en god idé att kika i secondhandbutiker. Läs mer om det här: https://www.judits.se/.

Snällt mot miljön

Som om inte detta vore nog är det alltid bättre för miljön att återanvända klädesplagg istället för att köpa helt nya från en butik. Produktionen av kläder släpper ut så mycket växthusgaser att det numera är en viktig fråga; det vill säga hur man handlar sina kläder. Vi konsumerar mer än någonsin och kastar dessutom fullt funktionsdugliga plagg för att de inte är i ens smak eller för att vi har växt ur dem.

Skänk istället kläderna till en secondhandbutik eller återvinningscentral, och spendera lite mer tid på att välja rätt kläder för miljön.

Fler nyheter